Thursday, February 23, 2012

Lada Israel

Sebelum ini emak masak sambal goreng. Memang luar biasa pedasnya. Pedas semacam. Memang aku cirit lepas tu. Kebetulan minggu itu kenduri kawan aku. Naseb baek ok pada masa tu.

Hari ini emak masak sambal sotong. Memang nampak kuahnya lain macam. Aku amek sambalnye saje sebab aku tak makan sotong lauk. Makan sotong goreng tepung sahaja. Memang demanding betol aku.

Aku rasa. Peh! Pedas betol! Tekak mula membahang. Naseb baek aku campur sedikit saja dengan nasik. Tak boleh jadik ni. Aku capai botol kicap dalam icebox. Kemainlah banyak aku letak kicap sampai hitam nasik aku. Nak hilangkan pedas punye pasal. Adek aku jawab " Menanges dalam jamban". Tanya emak, dia kata ok pulak makan sambal. Kitorang semua cirit sebelum ni, lepas makan sambal goreng yang pedas semacam tu.

Apsal pedas sangat lada ni? Abah jawab "Lada Israel". Tetiba abah tukar channel RTM. Ada lagu bahase pelik. Abah kata," Ni lagu Boyan ni" . Abah terus sing along lagu Boyan tu. Aku pelik. Sejak bila abah tau lagu Boyan ni? Bukan abah orang Jawa ke. Lepas nyanyi abah terus berlari ke jamban. Apa kaitan lagu Boyan dengan lada Israel?